Trainingen bij CoachCreatie

“Mensen veranderen eerder door de redenen die ze zelf ontdekken en benoemen, dan door de redenen die door anderen zijn gegeven” – Blaise Pascal

Wanneer ik tijdens een training vraag wat Motiverende Gespreksvoering (MGV) inhoudt, wordt vaak benoemd wat het niet is: ‘de ander motiveren om te doen wat de professional denkt dat nodig is’. Dit wordt de ‘reparatie-reflex’ genoemd en neigt meer naar de-motiverende gespreksvoering. Het gevolg is vaak weerstand.

Wat is MGV dan wel?

MGV is een veelgebruikte methode die mensen helpt bij gedragsverandering. Binnen de verslavingszorg en steeds meer andere begeleidende werkvelden heeft deze methode haar effectiviteit bewezen. Bij MGV gaat de begeleider samen met de cliënt op zoek naar de eigen veranderwens van die cliënt. Hierbij komt de ambivalentie – de innerlijke twijfel die verandering in de weg staat – aan het licht. Het doel is om door middel van gesprekstechnieken deze ambivalentie op te lossen om zo concrete stappen richting gedragsverandering te kunnen maken.

MGV versterkt de autonome motivatie voor verandering, laat weerstand afnemen en zet aan tot beweging. Professionals die getraind zijn in MGV kunnen gedragsverandering gericht beïnvloeden via effectieve communicatie. De juiste grondhouding is hierbij cruciaal: accepterend, ontlokkend, compassievol en vanuit co(ach)-creatie.

Trainingen: In-company (2-3 dagen)

Wat je leert:

  • Hoe je duurzame motivatie kunt ontwikkelen bij coachees of cliënten
  • Gespreksvaardigheden die daarbij van pas komen
  • Veelvoorkomende valkuilen bij het motiveren van mensen
  • Welke houding essentieel is om iemand succesvol te motiveren
  • Wat ambivalentie is en hoe je deze kunt benutten
  • Hoe je verandering-verlangens herkent en hierop voortbouwt
  • Waaraan de stadia van verandertaal te herkennen en hoe te versterken
  • Hoe effectief om te gaan met weerstand
  • Hoe persoonlijke waarden als katalysator voor verandering in te zetten

Oplossingsgericht werken

“Be patient. You never know when the change is going to happen” – Steve de Shazer

Oplossingsgericht werken, ontwikkeld door Insoo Kim Berg en Steve de Shazer, heeft mij veel succes gebracht in mijn werk met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Vooral omdat de methode zich richt op wat de ander al in zich heeft en kijkt naar de momenten waarop het probleem zich niet voordoet of minder prominent is. Door steeds kleine, haalbare stappen te zetten, kan zo worden toegewerkt naar de gewenste situatie. Dit werkt niet alleen bij LVB, maar is toepasbaar voor iedereen. Het doel is om innerlijke en externe krachtbronnen te (her)ontdekken, waarbij het netwerk een belangrijke rol speelt.

Oplossingsgericht werken leert vanuit een groei mindset anders te kijken en te handelen bij problemen. De focus verschuift steeds meer naar de eigen kracht en krachtbronnen van de cliënt. Deze aanpak is niet enkel bij individuen maar ook bij teams en organisaties inzetbaar.

Oplossingsgericht werken wordt al jarenlang door begeleiders toegepast binnen verschillende werkvelden, zoals maatschappelijk werk, jeugdhulpverlening en wijkteams.

“Als je het niet kan oplossen, is er geen probleem”

De methoden Oplossingsgericht werken en Motiverende gespreksvoering zijn bewezen effectief (evidence based). Trainingen zijn interactief, ervaringsgericht en op maat gemaakt. Voor blijvende resultaten is opvolging in de praktijk essentieel, bijvoorbeeld via opdrachten, intervisie of coaching-on-the-job. Trainingen kunnen afzonderlijk of als pakket worden afgenomen, eventueel in samenwerking met een collega-aanbieder.

Andere training verzorgt door Coach Creatie zijn: feedback, communicatief aansluiten