Oplossingsgericht werken, ontwikkeld door Insoo Kim Berg en Steve de Shazer, heeft mij veel succes gebracht in mijn werk met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Vooral omdat de methode zich richt op wat de ander al in zich heeft en kijkt naar de momenten waarop het probleem zich niet voordoet of minder prominent is. Door steeds kleine, haalbare stappen te zetten, kan zo worden toegewerkt naar de gewenste situatie. Dit werkt niet alleen bij LVB, maar is toepasbaar voor iedereen. Het doel is om innerlijke en externe krachtbronnen te (her)ontdekken, waarbij het netwerk een belangrijke rol speelt.
Oplossingsgericht werken leert vanuit een groei mindset anders te kijken en te handelen bij problemen. De focus verschuift steeds meer naar de eigen kracht en krachtbronnen van de cliënt. Deze aanpak is niet enkel bij individuen maar ook bij teams en organisaties inzetbaar.
Oplossingsgericht werken wordt al jarenlang door begeleiders toegepast binnen verschillende werkvelden, zoals maatschappelijk werk, jeugdhulpverlening en wijkteams.
“Als je het niet kan oplossen, is er geen probleem”